Uzmanı uyardı: Z kuşağının görünmeyen sıkıntısı

Psikolog İlayda Kutevu’dan İklim Değişikliği ve Eko-Anksiyete Üzerine Uyarı

Uzm. Klinik Psikolog İlayda Kutevu, iklim değişikliğinin çevre üzerindeki etkilerinin yanı sıra ruh sağlığına da zarar verdiğini belirtti. Kutevu, ‘eko-anksiyete’ kavramını açıklarken, bu kavramın sürekli ve derin kaygıyla karakterize olduğunu vurguladı.

İklim değişikliğinin yol açabileceği belirsizlik, umutsuzluk, suçluluk ve çaresizlik gibi duyguların bireylerde yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini belirten Uzm. Klinik Psk. Kutevu, afetlerin psikolojik etkilerinin de göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Özellikle sel, kasırga, yangın gibi ekstrem hava olaylarının ardından görülen travma sonrası stres bozukluğu, depresyon ve akut stres bozukluğu gibi sorunların arttığını belirten Kutevu, bu tür olaylardan etkilenen bireylerde maddi kayıpların yanı sıra ciddi psikolojik sorunların da ortaya çıktığını ifade etti.

Uzm. Klinik Psk. Kutevu, çocukların çevresel tehditlere karşı daha hassas olduğunu ve doğanın çocuklar için sadece oyun alanı değil, aynı zamanda güvenlik ve aidiyet duygusunun kaynağı olduğunu belirtti. Bu nedenle, doğanın tehdit altında olması çocuklarda travma etkisi yaratabileceğine dikkat çekti.

İklim krizinin ruh sağlığı üzerindeki etkileriyle başa çıkmak için bireysel çabaların yanı sıra toplumsal dayanışmanın ve sistematik çözümlerin önemli olduğunu vurgulayan Kutevu, eko-anksiyete yaşayan bireylerin güvenilir bilgi kaynaklarına erişebilmesi gerektiğini söyledi.

Doğa ile duygusal bağ kurmanın ruh sağlığını destekleyici bir etken olduğunu belirten Uzm. Klinik Psk. Kutevu, insanın doğayla olan bağının, iklim krizine karşı hem bireysel hem toplumsal düzeyde iyileşmenin anahtarı olduğunu vurguladı.

Related Posts

“e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi”ne yeni özellikler eklendi

“e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi”ne yeni özellikler eklendi

Kolesterolü doğal yollarla düşürmek mümkün mü?

İlaç kullanmadan kolesterol seviyesini düşürmek isteyenler için umut verici çalışmalar var. Ancak her doğal yöntem bilimsel değil. Bitkisel kürlerden diyet takviyelerine, Akdeniz mutfağından yaşam tarzı değişimlerine kadar doğal yöntemlerin etkisi ne kadar gerçek?

Uykusuzluk mu, uyku eksikliği mi?

Uykusuzluk ve uyku eksikliği aynı şey değildir. Yatakta dönüp durmak da, hiç yatmamak da bedeni aynı ölçüde tüketir. 50 yaş üstünde uykunun süresi kadar kalitesi de düşüyor. Uyandığınızda yorgunsanız, uyuyor olmanız yetmez. Hâlâ uykusuzsunuzdur.

Beyin sisiyle başa çıkmanın yolları

Kafanızda sürekli bir pus, dalgınlık ve yorgunluk hissi varsa bunun nedeni vitamin eksikliği
stres ya da gizli şeker olabilir. Beyni toparlamak için önce vücudu toparlamak gerekir. Uyku ve beslenme sorunlarını giderme ve zihni netleştiren alışkanlıklar bu yazıda…

Demans riski yaşanılan bölgeye göre değişiyor!

ABD’de yapılan bir araştırmada, demans (bunama) riskinin yaşanılan coğrafi bölgeye bağlı olarak değişebileceği tespit edildi.

Dünya yeni bir krizle karşı karşıya! Toprakta ve havada bulunuyor, nedeni yanlış ilaç kullanımı!

Dünya Sağlık Örgütü, toprağa ve havaya karışan Coccidioides cinsine ait mantar sporlarının hem bağışıklık sistemi zayıf hem de sağlıklı bireylerde yaygın koksidioidomikozis enfeksiyonlarına yol açarak küresel bir halk sağlığı krizine dönüşebileceği uyarısını yaptı.