Uykusuzluk mu, uyku eksikliği mi?

Uykusuzluk

Çoğu zaman az uyumak normaldir ancak bu durum kronik hale geldiğinde vücut alarm vermeye başlar. ABD’de 50 ila 70 milyon yetişkinin tıbbi olarak uyku eksikliği çektiği belirtiliyor.

Bu durum sadece yorgunluk değildir; kalp, beyin ve bağışıklık sistemini tehlikeye atan sistemik bir sorundur. Yaşa göre ideal uyku süresi kaç saat olmalıdır?

50 yaşın üzerindeki bireyler genellikle gerekli uyku süresine ulaşamazlar. Oysa yaşlandıkça daha iyi bir uyku kalitesine ihtiyaç duyulmaktadır. Derin uyku azalırken, yüzeysel uyku artar.

Uyku, hafif uyku, orta derinlikte uyku, derin uyku ve REM uykusu olmak üzere dört evrede ilerler. Bu döngü 90-120 dakikada bir tekrar eder ve gecede 4-5 döngü olması gerekmektedir. Ancak uyku sık bölünürse, derin uykuya ulaşılamaz.

Uyku Eksikliği ve Insomnia

Uykusuzluk (insomnia) ve uyku eksikliği (sleep deprivation) farklı durumlardır. Insomnia durumunda yatağa yatılır ancak uyuyamazken, uyku eksikliğinde yeterli uyku süresi sağlanmaz. Her iki durumda da dikkat dağınıklığı, yorgunluk, depresyon ve unutkanlık gibi sorunlar yaşanabilir.

50 yaş üzerindeki bireyler genellikle insomnia yerine fark edilmeden gelişen kronik uyku eksikliği yaşarlar. Bu durum genellikle yaşlılıkla ilişkilendirilir ve ciddiye alınmaz.

Kendi Kendiye Uyku Eksikliği Testi

Belirli sorulara evet cevabı veriyorsanız uyku yoksunluğu yaşıyor olabilirsiniz:

  1. Gecede 6 saatten az mı uyuyorsunuz?
  2. Uyandığınızda dinç hissetmiyor musunuz?
  3. Gündüz dalgınlık ve unutkanlık yaşıyor musunuz?
  4. Gün içinde kestirme ihtiyacı hissediyor musunuz?
  5. Son 3 aydır uyku problemleri yaşıyor musunuz?
  6. Sabahları sinirli veya halsiz mi hissediyorsunuz?
  7. Geceleri sık sık uyanıp geri uyuyamıyor musunuz?

Eğer sorunuzun süresi 3 ayı aşıyorsa, günlük hayatınızı olumsuz etkiliyorsa veya uyandığınızda hala yorgun hissediyorsanız bir uyku uzmanına danışmanız önemlidir.

Hangi Organlar Zarar Görüyor?

Uykusuzluk sadece estetik sorunlara neden olmaz ayrıca uzun vadeli uyku eksikliğinin kalp-damar sistemine, metabolizmaya, bağışıklık sistemine, beyine, psikolojik duruma ve davranışlara zarar verebileceği belirtiliyor. Uykunun sadece dinlenmek değil, yaşlanmayı geciktirmek ve hastalıklardan korunmak için önemli olduğu vurgulanıyor.

Related Posts

“e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi”ne yeni özellikler eklendi

“e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi”ne yeni özellikler eklendi

Kolesterolü doğal yollarla düşürmek mümkün mü?

İlaç kullanmadan kolesterol seviyesini düşürmek isteyenler için umut verici çalışmalar var. Ancak her doğal yöntem bilimsel değil. Bitkisel kürlerden diyet takviyelerine, Akdeniz mutfağından yaşam tarzı değişimlerine kadar doğal yöntemlerin etkisi ne kadar gerçek?

Beyin sisiyle başa çıkmanın yolları

Kafanızda sürekli bir pus, dalgınlık ve yorgunluk hissi varsa bunun nedeni vitamin eksikliği
stres ya da gizli şeker olabilir. Beyni toparlamak için önce vücudu toparlamak gerekir. Uyku ve beslenme sorunlarını giderme ve zihni netleştiren alışkanlıklar bu yazıda…

Demans riski yaşanılan bölgeye göre değişiyor!

ABD’de yapılan bir araştırmada, demans (bunama) riskinin yaşanılan coğrafi bölgeye bağlı olarak değişebileceği tespit edildi.

Dünya yeni bir krizle karşı karşıya! Toprakta ve havada bulunuyor, nedeni yanlış ilaç kullanımı!

Dünya Sağlık Örgütü, toprağa ve havaya karışan Coccidioides cinsine ait mantar sporlarının hem bağışıklık sistemi zayıf hem de sağlıklı bireylerde yaygın koksidioidomikozis enfeksiyonlarına yol açarak küresel bir halk sağlığı krizine dönüşebileceği uyarısını yaptı.

O üründe pestisit oranı sınırın 40 katı çıktı

Tamponlarda kanserle ilişkilendirilen zehirli bir pestisit olan glifosatın tehlikeli seviyelerde bulunduğu ortaya çıktı. Yapılan araştırma, tamponlardaki pestisit seviyesinin içme suyundaki izin verilen sınırın tam 40 kat üzerinde olduğunu tespit etti.