Merkez Bankası’ndan kredi açıklaması

Banka Kredileri Eğilim Anketi Sonuçları Açıklandı: Kredi Koşullarında Değişim Bekleniyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılının ikinci çeyreğine ilişkin Banka Kredileri Eğilim Anketi sonuçlarını paylaştı. Ankete göre, bankalar işletmelere kullandırdıkları kredilerde genel olarak sıkı koşullar uyguladılar. Ancak üçüncü çeyrekte kredi koşullarında bir gevşeme öngörülüyor.

Kredi Koşulları İşletmeler İçin Sıkılaştı

TCMB’nin açıkladığı ankete göre, bankalar ikinci çeyrekte kısa vadeli, döviz cinsinden ve büyük işletmelere verilen kredilerde standartları sıkılaştırdılar. Uzun vadeli ve TL cinsinden kredilerde ise belirgin bir değişiklik gözlenmedi. KOBİ’lere yönelik kredi standartlarında da önemli bir farklılık olmadı.

Üçüncü çeyreğe ilişkin beklentiler, döviz cinsinden ve büyük ölçekli işletmelere verilen krediler dışında, genel olarak kredi koşullarında bir gevşeme öngörüyor.

Bireysel Kredilerde Genel Durum

İkinci çeyrekte bankalar, özellikle ihtiyaç kredilerinde gevşeme eğilimindeyken, konut ve taşıt kredilerinde önemli bir değişiklik yapmadılar. Üçüncü çeyrek için bankalar, tüm bireysel kredi türlerinde mevcut koşulların devam edeceği şeklinde beklentilerini açıkladılar.

Kredi Talebinde Artış Gözlendi

İşletmelerin kredi talebi ikinci çeyrekte genel olarak arttı. Özellikle KOBİ’lerin kredi talebinde belirgin bir artış olurken, TL kredi talebinde hafif bir düşüş yaşandı. Uzun vadeli kredi taleplerinde ise bir değişiklik olmadı.

Üçüncü çeyrek için bankalar, işletmelere yönelik tüm kredi taleplerinde artış öngörürken, konut kredisine olan talebin artacağı, taşıt ve diğer bireysel kredilere olan ilginin azalacağı öngörüldü. Bireysel kredi taleplerinde büyük bir değişim beklenmiyor.

Fonlama Koşulları Rahatlayacak

Fon bulma olanakları açısından değerlendirildiğinde, bankaların ikinci çeyrekte yurtiçi kaynaklara erişiminin kolaylaştığı, yurtdışı kaynaklara ulaşımda ise zorluk yaşandığı görüldü. Üçüncü çeyrek için ise yurtiçi ve yurtdışı fonlama koşullarının belirgin şekilde gevşeyeceği öngörülüyor.

Related Posts

Gıda fiyatlarında endişelendiren yükseliş

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Gıda Fiyat Endeksi, Haziran ayında yüzde 0,5 artarak 128 puana çıktı. Bu seviye, Nisan 2023’teki zirveye oldukça yakın. Bitkisel yağ fiyatları yüzde 2,3 oranında artarken, özellikle palm, kolza ve …

⁠MÜSİAD Genel Başkanı’ndan faiz indirimi mesajı: ‘Temmuz ayında çok ciddi anlam ifade eden bir düşüş bekliyoruz’

⁠MÜSİAD Genel Başkanı Özdemir: “(Faiz indirimi) Özellikle temmuz ayında çok ciddi bir anlam ifade eden bir düşüş bekliyoruz. Belki 350-400 kadar bir düşüş gelmesini bekliyoruz”

Düşük enflasyona karşı, refah payı ve iyileştirme

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 2025 Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından memur maaşlarında refah payı ve iyileştirme yapılması gerektiğini vurguladı. Yalçın, yaptığı açıklamada, “Enflasyon artış hızı düşse de maaşlardaki …

Emekli zammı belli oldu: Kök maaş tablosu değişti, 4A-4B zam hesaplama

TÜİK’in Haziran ayı enflasyon verisi sonrası emekliye yapılacak Temmuz 2025 zammı yüzde 16,67 olarak açıklandı. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı maaşları bu orana göre hesaplandı. En düşük emekli maaşı 16 bin 880 TL’ye yükseldi. İşte, e-Devlet kök maaş sorgulama ekranı ve maaş maaş güncel zamlı tablolar…

Hepsine zam geldi: Sigara, akaryakıt, alkol…

Türkiye İstatistik Kurumu üretici enflasyonu verilerinin açıkladı. Açıklanan veriler akaryakıt, sigara ve alkole otomatik olarak gelecek özel tüketim vergisi (ÖTV) oranını da ortaya çıkardı. 2025’in ilk yarısında milyonların beklediği Haziran ayı …

Başvurular başlıyor: O şartı sağlayana 4 bin Euro maaş!

TÜBİTAK, yurtdışında çalışan araştırmacıları Türkiye’ye çekmek için yeni bir program başlattı. Program, bilim insanlarına mali destek ve akademik fırsatlar sunacak.